Çeviri

Yerelleştirme Nedir? Neden Bu Kadar Önemlidir?

10.11.2023
5 dakika
Yerelleştirme Nedir? Neden Bu Kadar Önemlidir?
En temel anlamda yerelleştirme, içeriğinizin belirli bir kültüre uyarlanma sürecidir. Ancak günümüz küresel ekonomisinde, dil endüstrisinde ve iş dünyasındaki rolünü anlamak için konuya daha detaylı bakmamız gerekiyor.
İçindekiler

Çeviri, içeriğinizi belirli bir kültüre tam olarak uyarlanma anlamına gelmez. Yerelleştirme, hedef kültüre daha fazla odaklanır ve orijinal metne sadık kalmayla daha az ilgilenir. Yerelleştirmenin kendi başına var olmasının nedeni budur; dil önemlidir, ancak kültür, tarih, zevk, gelenekler ve üslup da bir metnin başka bir pazarda işe yaraması kapsamında aynı derecede önemlidir.

Peki yerelleştirirken ne gibi unsurlar değişiyor? Yani çeviriden farkı ne?

Dikkate alınması gereken pek çok yerel unsur var, ancak yazılı metindeki yaygın örnekler arasında para, ölçü birimi, tarih ve saat formatlarının ve hatta yazı tiplerinin ve büyük harf kullanımının uyarlanması yer alır. Bu durumlarda basit bir çeviri işe yaramaz çünkü tüm konseptin, hedef pazarlardaki yerel kişilerin alışık olduğu detaylara uyacak şekilde değiştirilmesi gerekir.

Küresel stratejinizde yerelleştirmenin 5 faydası:

1. Daha geniş bir kitleye ulaşın

Daha geniş bir kitleye ulaşın

Ürünlerinizi dış pazarlara yerelleştirmek marka bilinirliğiniz açısından harikalar yaratır. Yeni pazarlara girmenizi kolaylaştırır ve küresel varlığınızı güçlendirir. Dönüşüm hunisinin üst kısmındaki müşteri tabanınız genişler ve aynı zamanda potansiyel müşterilerin satın alma yolculuğu boyunca ilerlemesine yardımcı olur.

Günün sonunda potansiyel müşterileri sadık müşterilere dönüştürmek için güven oluşturmanız gerekir. Ürünlerinizi, hizmetlerinizi ve pazarlamanızı her pazarın ihtiyaçlarına uyacak şekilde dikkatli bir şekilde yerelleştirmeden yeni hedef kitlelerde güven oluşturamazsınız.

2. Özelleştirilmiş içerikler sunun

Özelleştirilmiş içerikler sunun

Yerelleştirme sayesinde içeriğinizi doğrudan tüketen kişiyle alakalı hale getirirsiniz. COVID-19 salgınıyla beraber iyi ve güvenilir içeriğe olan talep iyice arttı. Bu bağlamda genelleyici ve  herkes için yazılmış içerik artık sizi başarıya ulaştırma konusunda yetersiz kalıyor. Ancak hedef kitlenizi dinler ve gerçekten istediklerine cevap verirseniz hem hedef kitlenizi büyütmede hem de etkileşimlerinizi artırmada hızlı bir artış görebilirsiniz.

3. İtibarınızı riske atmaktan kaçınmalısınız

İtibarınızı riske atmaktan kaçınmalısınız

Hedef pazarda hangi kuralların ve sosyal normların geçerli olduğunu bilmiyorsanız, belirli grupları ve kültürleri istemeden rahatsız etmek kaçınılmaz hale gelir. Yerel duyarsızlıklardan kaçınmak bir numaralı önceliğiniz olmalıdır. Yerelleştirme sayesinde mesajlarınızın hedef kitleye zamanında ve doğru şekilde ulaştığından emin olabilirsiniz.

Hedef pazarlarınızda doğru tonu yakalamak ve içerisindeki tüm topluluk birimleri tarafından tercih edilmek istiyorsanız yerelleştirmeye gereken eforu harcamanız gerekir. Aksi halde kaş yapayım derken göz çıkartabilirsiniz.

4. Müşteri memnuniyetini artırın

Müşteri memnuniyetini artırın

Yeni müşteriler kazanmak yeterli değildir, kazandıktan sonra onları mutlu etmelisiniz. Günümüzde kullanıcı deneyimi çok önemlidir, özellikle de Y ve Z kuşağı müşteri tabanınızın önemli bir bölümünü oluşturuyorsa.

Belgelerinizi, blog gönderilerinizi, SSS'lerinizi, e-Kitaplarınızı, kılavuzlarınızı, raporlarınızı ve müşteri desteğinizi yerelleştirerek, her müşterinin özel ihtiyaçlarını karşıladığınızdan emin olabilirsiniz.

Müşterilerinizin satın alım sonrasında sizden ve sunduğunuz hizmetten bahsedeceğini unutmayın. Gerek yorumlar gerekse sizin hakkınızda çevrelerine aktaracakları izlenimler kaliteli bir pazarlama çalışmasından çok daha fazlasını ifade eder.

5. İş akışınızı kolaylaştırın

Etkin bir yerelleştirme süreci büyük ölçüde işbirliğine dayalı ekip çalışmasına bağlıdır. Yerelleştirme ekibinde genellikle proje yöneticileri, çevirmenler ve diğer yerelleştirme uzmanlarından oluşan birçok birim bulunur. İşletmenizin büyüklüğü kaç kişiye ihtiyacınız olduğunu belirleyecektir ancak ölçeği ne olursa olsun yine de ekip içinde ve işletmenizin diğer bölümleriyle mükemmel bir işbirliğine ihtiyacınız olacaktır.

Bu nedenle yerelleştirme sürecinde akıcı bir iş akışı ve yönetim sistemi şarttır. Günümüz dünyasında, proje döngüsünün tüm aşamalarını yönetebilecek verimli ve otomatikleştirilmiş bir yerelleştirme altyapısı verimliliğinizi büyük ölçüde artırır. Bu çevik, optimize edilmiş sürece sürekli yerelleştirme denir.

Yerelleştirme küreselleşme için şarttır

Yerelleştirme, sadece dilinizi değil, aynı zamanda kültürünüzü aktarmanın ve tabi ki anlaşılmanın en etkili yoludur. İçeriğinizi yerel hale getirmek, hedef kitlenizle daha güçlü bir bağ kurmanın anahtarıdır.

Markanızı dünya çapında daha etkili hale getirmek için adım atmanın tam zamanı. Bizimle iletişime geçin ve yerelleştirmenin büyülü dünyasını keşfedin!